Czas wolny

Jak można samodzielnie wykonać kiełbasę

Kiełbasa

Coraz to więcej ludzi ciekawi się tematem domowego wyrobu wędlin.  Z jakiego powodu? Powodów jest wiele – kiepska jakość kiełbas w sklepach, wykorzystywanie przez fabrykantów chemii, wypełniaczy, mięsa oddzielonego mechanicznie. Wprawdzie występują w punktach sprzedaży jadalne smaczne wędliny jednak są one często drogie.Kiełbasy sporządzane sposobem domowym, nie są tańsze.

Przeciętny koszt substratów popularnej u nas kiełbasy białej, wynosi w przybliżeniu 18 złotych, dodatkowo musimy przeznaczyć czas i energię elektryczną. Jednakże świadomość, że konsumujemy naturalną kiełbasę, bez chemii, która jest przyprawiona tak jak pożądamy, doskonale motywuje do produkcji. Pierwsze kiełbasy, mogą zaliczać się do nieudanych. No cóż, nie wszystko wyjdzie za pierwszym razem, tak jak byśmy się tego spodziewali. Ale trzeba próbować.

Najwyżej jak nie wyjdzie, można kiełbasę jakoś spożytkować – wkładka do grochówki, uzupełnienie do jajecznicy. Jak zrobić kiełbasę? Po pierwsze musimy znaleźć dający się zastosować przepis. W internecie jest dużo przepisów. Najlepiej jak jest to przepis posiadający komentarze internautów lub pochodzi ze strony specjalizującej się w tej tematyce.

Sprzęt masarski potrzebny do wyrobu kiełbas: Maszynka do mielenia mięsa, powinna być wyposażona w kilka sitek o rozmaitych Wielkościach oczek (od 10 mm do 3 mm). Pomocnie możemy wyposażyć się w tzw. szarpak, jaki posiada oczka w kształcie nerki, mięso mielone jest na duże kawałki. Do maszynki potrzebna jest rurka do napychania kiełbas. Pospolita maszynka Zelmera, nada się perfekcyjnie . Miski do mieszania mięsa, istotne aby posiadały atest. Jelita naturalne – do kupienia w sklepach internetowych. Peklosól – mieszanina jednorodna soli i azotynu potasu, konserwuje i nadaje kolor mięsu. Przyprawy do wędlin ich stan ma olbrzymi wpływ na smak naszej kiełbasy, zatem kupujmy tylko dobre przyprawy. Mięso musi być wiadomego pochodzenia i świeże. Wszystko można dostać w internetowych sklepach oferujących sprzęt masarski. Sklepy te posiadają w swojej ofercie handlowej szereg dodatków do potraw, mięs w niskich cenach.

Secured By miniOrange