Kuchnia niemiecka


My, Polacy, nie mamy zbyt dobrego mniemania o narodowych potrawach naszych zachodnich sąsiadów. Kuchnia niemiecka kojarzy nam się głównie z jedzeniem zbyt tłustym, ciężkostrawnym i właściwie opartą jedynie na mięsie. W tym stereotypie – jak w każdym innym – prawda ma wielkość zaledwie ziarnka grochu.

Kuchnia niemiecka kiełbasą stoi

Najpierw ta prawdziwa część. Niemcy uwielbiają mięso, a konkretnie wołowinę, z której wytwarzają różne produkty i dania swojej kuchni. Kiełbasa, w formach wszelakich, faktycznie jest bardzo często spotykanym produktem na stołach. Grillowana, gotowana, pieczona, zapiekana w cieście – dla każdego coś miłego, szeroki wybór różnorakich gatunków, prawdziwe bogactwo smaków. Poza kiełbasami oczywiście golonka, tutaj również potwierdza się wspomniany wyżej stereotyp. Podawana z ziemniakami i kiszoną kapustą, która jest kolejnym z produktów kojarzonych w niemiecką kuchnią. Jeśli chodzi o innego rodzaju mięsa, to oczywiście i one się zdarzają, między innymi w niektóre tradycyjne święta na stołach króluje gęś. Niemcy jedzą też sporo ryb, głównie pochodzących z Bałtyku, przede wszystkim śledzi.

Nie tylko mięso

Kuchnia niemiecka to jednak także i warzywa, zwłaszcza w zachodniej części kraju. Wpływy sąsiadów, szczególnie Francji i Szwajcarii, widać w wielu potrawach. Z warzyw króluje wspomniana już kapusta, podawana w wielu formach, zarówno w swej białej jak i czerwonej odmianie. Obok Sauerkraut, kapusty kiszonej, niezwykle popularna jest Apfelrotkohl, czyli czerwona kapusta ugotowana z jabłkiem. Popularne są także kalafior, brukselka, rzepa i szparagi. Niemcy często spożywają warzywne sałatki w formie przystawki. Podobnie jak w Polsce, kuchnia niemiecka nie może obejść się bez ziemniaków, z których robi się puree lub podaje ugotowane bądź smażone.

Kuchnia niemiecka, podobnie jak każda inna na świecie, nie może obejść się bez słodyczy. Najpopularniejszym wśród deserów jest wywodzący się z Austrii Apfelstrudel, znany i u nas, podawany z reguły na ciepło. Dużą popularnością cieszy się także Pflaumenkucheni, placek ze śliwkami, posypany dużą ilością cukru.

Kuchnia niemiecka i alkohol

Mając na myśli kuchnię niemiecką nie sposób nie wspomnieć piwa. Niemcy piją go naprawdę sporo. Istnieje wiele lokalnych odmian piwa, do najpopularniejszych gatunków należą pilsy i piwa pszeniczne. Również niemieckie wina, zwłaszcza słynne reńskie, cieszą się sporym uznaniem konsumentów tego trunku na całym świecie.

Kuchnia niemiecka wbrew stereotypom nie jest prosta, tym bardziej, że wielowiekowe rozdrobnienie sprawiło, że różnice pomiędzy poszczególnymi krajami związkowymi odbijają się także i w serwowanych potrawach. Zwiedzanie Niemiec powinno zatem uwzględniać również i próbowanie lokalnych specjałów.

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
oszczędności
Oszczędności w firmie

Prowadzenie własnej firmy nie jest w naszym kraju specjalnie łatwe. Obok konkurencji w samej branży naszej działalności, natykamy się również...

Zamknij