Piwo nie zawsze smakuje tak samo – jak je wybrać


 

W twierdzeniu, że piwo zawsze ma taki sam smak, nie ma za grosz prawdy, o czym wie każdy piwosz.

Jak zatem wybrać dla siebie piwo, które będzie nam najbardziej smakować?

Smak zależy od składu. Kolejnym mitem jest to, że piwo jest robione z chmielu. To tylko pewien dodatek, natomiast najważniejszym składnikiem jest słód, czyli zesłodowane ziarno zboża.

Zanim powstanie słód, ziarna muszą być poddane sztucznie zainicjowanemu kiełkowaniu, podczas którego tworzone są enzymy i następuje wstępne rozluźnienie skrobi. W kolejnym kroku ziarno jest suszone.

Piwa są najczęściej produkowane z wykorzystaniem słodu jęczmiennego, choć niszowe browary robią je także ze słodu pszenicznego, żytniego, a nawet owsianego.Od ilości i rodzaju zastosowanych w produkcji piwa słodów zależy ilość cukrów w brzeczce, a co za tym idzie wpływa to na zawartość alkoholu w piwie, jego barwę i smak. Słód wnosi do piwa szczególne aromaty: słodowe, chlebowe, a także czekoladowe lub kawowe.

Trzy główne rodzaje piw

Piwa dzielą się na trzy grupy pod względem kryterium fermentacji, uzależnionej od użycia drożdży. Mogą one pracować w temperaturze wyższej, wynoszącej około 20 stopni Celsjusza i wówczas będziemy mieli do czynienia z piwami górnej fermentacji, nazywanymi piwami Ale. Mają charakterystyczny, ciemny kolor oraz głęboki smak ze słodką nutą. Do najbardziej popularnych piw z grupy Ale zalicza się:• India Pale Ale,• Stout,• English Ale,• Weizen,• Witbier. Z kolei drożdże dolnej fermentacji wykorzystuje się do fermentacji w niższych temperaturach wynoszących około 10 stopni Celsjusza. Piwa powstające w ten sposób nazywamy lagerami i zalicza się do nich piwa jasne – pilsy, koźlaki oraz ciemne piwa – portery bałtyckie. Trzecia grupa piw powstanie z zastosowaniem spontanicznej fermentacji znanej z Belgii, która wykorzystuje naturalne występujące drożdże i inne mikroorganizmy. Zasmakowanie w wybranej grupie piw wymaga czasu i spróbowania różnych ich odmian, aby ostatecznie zdecydować, które piwo najbardziej będzie nam smakować.

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Prawda czy mit – mężczyzna lepszym szefem kuchni

Dlaczego w dużych restauracjach i hotelach z reguły kuchnią rządzi mężczyzna? Wydawać by się mogło, że kobiet z racji tradycyjnej...

Zamknij