Czas wolny, Kulinaria

Jak zbudowana jest wędzarnia?

Wędzarnia

Wędzona żywność różnego rodzaju jest niezwykle popularna w polskiej i nie tylko kuchni. Doceniamy wyjątkowy aromat oraz konsystencję wędzonych serów, kiełbas, szynek, czy też ryb, a nawet owoców takich, jak śliwki i chętnie decydujemy się na ich zakup w sklepie. Wiąże się to oczywiście przede wszystkim z ich niepowtarzalnym smakiem, który doskonale komponuje się z bardzo różnorodnymi potrawami. Dodatkowo jednak, wędzone w naturalny sposób produkty, są zdrowe i bardzo dobre dla naszego organizmu. By jednak mieć pewność, że wędzone mięsa, czy też ryby, są zdrowe, najlepiej samemu zająć się ich wędzeniem.


Oczywiście, nie będziemy bardzo mocno wnikać szczegóły związane z tym, jak przedstawia się budowa wędzarni, ponieważ każda z nich ma nieco inną konstrukcję. Możemy jednak powiedzieć, jak wygląda proces wędzenia, i co jest do niego potrzebne. Możemy mówić zarówno o wędzeniu na gorąco, jak i o wędzeniu na zimno. W pierwszym przypadku, wędzony produkt spożywczy poddawany jest wpływom dymu wędzarniczego, utrzymanego w temperaturze co najwyżej kilkudziesięciu stopni – pozwala to na powolne wydobycie naturalnych aromatów i zakonserwowanie mięsa, czy też ryby. W drugim zaś, dym wędzarniczy jest gorący – wędzenie w takiej sytuacji jest o wiele szybsze, a przy tym bardziej efektywne, ale nieco mniej zdrowe. Ważnym elementem jest to, czego używa się do wędzenia, a więc skąd bierze się sam dym wędzarniczy – zazwyczaj jego źródłem jest drewno wiśniowe, lub też dębowe, ponieważ one mają najciekawsze aromaty. Odpowiednio dodane, daje naprawdę ciekawy posmak w każdym wędzonym produkcie, a ci, którzy wędzą doskonale wiedzą, jak to robić.

Więcej o wędzeniu poczytać można w tym artykule Wędzenie – to nie takie trudne!

One thought on “Jak zbudowana jest wędzarnia?

Comments are closed.

Secured By miniOrange